50% goedkoper dan een notaris ->

De fiscale gevolgen van een nalatenschap in Belgie

Peter Louwies

19 Apr 2023

De fiscale gevolgen van een nalatenschap in Belgie domino

Introductie:

Het is nooit gemakkelijk om te praten over nalatenschappen. Het is een emotioneel beladen onderwerp en we hebben er liever geen gedachten over. Toch is het belangrijk om erover na te denken, vooral als het gaat om de fiscale gevolgen van een nalatenschap in België. Als nazorgconsulent bij DLP helpen wij families bij het omgaan met de praktische en administratieve aspecten van een overlijden, inclusief de fiscale gevolgen van een nalatenschap. In deze blog zullen we bespreken wat de fiscale gevolgen zijn van een nalatenschap in België en waar u rekening mee moet houden.

Fiscale gevolgen van een nalatenschap in België:

In België worden nalatenschappen belast met successierechten, ook wel erfbelasting genoemd. Deze belasting wordt geheven op het vermogen dat wordt nagelaten door de overledene. Het tarief van de erfbelasting is afhankelijk van de hoogte van het nagelaten vermogen en de relatie tussen de overledene en de erfgenaam.

De tarieven van de erfbelasting variëren van 3% tot 27%, afhankelijk van de relatie tussen de overledene en de erfgenaam en de hoogte van het nagelaten vermogen. Voor directe familieleden, zoals kinderen, echtgenoten en ouders, gelden lagere tarieven dan voor meer verre verwanten, zoals neven en nichten. Niet-familieleden en rechtspersonen, zoals bedrijven en verenigingen, betalen de hoogste tarieven.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle activa onderhevig zijn aan erfbelasting. Er zijn een aantal vrijstellingen en verminderingen beschikbaar voor bepaalde activa. Bijvoorbeeld, de gezinswoning is vrijgesteld van erfbelasting voor de langstlevende echtgenoot of wettelijk samenwonende partner. Ook voor de gezinswoning voor kinderen jonger dan 21 jaar is er een vermindering van erfbelasting.

Naast de erfbelasting moeten erfgenamen ook rekening houden met andere fiscale verplichtingen. Bijvoorbeeld, als de overledene aandelen of vastgoed bezat in het buitenland, kan er mogelijk belasting verschuldigd zijn in het buitenland. Erfgenamen moeten ook aangifte doen van de nalatenschap bij de Belgische belastingdienst en in sommige gevallen kan er vermogensbelasting verschuldigd zijn over de nalatenschap.

Belangrijke overwegingen bij het plannen van een nalatenschap:

Er zijn een aantal belangrijke overwegingen bij het plannen van een nalatenschap om de fiscale gevolgen te minimaliseren. Hier zijn enkele tips:

  1. Maak een testament: Door een testament op te stellen kunt u ervoor zorgen dat uw bezittingen worden verdeeld volgens uw wensen en kunt u ervoor zorgen dat uw erfgenamen de laagst mogelijke erfbelasting betalen. Of u kunt zelf een successieplanning en verdeling uitvoeren zonder testament.
  2. Maak gebruik van vrijstellingen en verminderingen: Zoals eerder vermeld zijn er vrijstellingen en verminderingen beschikbaar voor bepaalde activa. Door hier gebruik van te maken, kunnen erfgenamen de erfbelasting verminderen.
  3. Overweeg schenkingen: Door tijdens uw leven schenkingen te doen, kunt u uw erfgenamen helpen om de erfbelasting te verminderen. Er zijn bepaalde schenkingsvrijstellingen beschikbaar en het is ook mogelijk om schenkingen te doen onder bepaalde voorwaarden, zoals een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik.
  4. Plan uw vermogen: Door uw vermogen te plannen, kunt u ervoor zorgen dat uw nalatenschap zo gunstig mogelijk wordt belast. Dit kan onder andere door gebruik te maken van bepaalde juridische constructies, zoals een burgerlijke maatschap.
  5. Raadpleeg een professional: Het is altijd verstandig om een professional te raadplegen bij het plannen van uw nalatenschap. Een nazorgconsulent zoals DLP kan u helpen bij het minimaliseren van de fiscale gevolgen van uw nalatenschap.

Conclusie:

Het is belangrijk om rekening te houden met de fiscale gevolgen van een nalatenschap in België bij het plannen van uw nalatenschap. Door gebruik te maken van vrijstellingen, verminderingen, schenkingen en het plannen van uw vermogen, kunt u ervoor zorgen dat uw erfgenamen de laagst mogelijke erfbelasting betalen. Raadpleeg altijd een professional om u te helpen bij het plannen van uw nalatenschap en om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap zo gunstig mogelijk wordt belast. Als nazorgconsulent bij DLP helpen wij families bij het omgaan met de praktische en administratieve aspecten van een overlijden, inclusief de fiscale gevolgen van een nalatenschap. Neem gerust contact met ons op als u hulp nodig heeft bij het afhandelen van een nalatenschap.

Stel uw vragen, geef uw feedback en ontvang hulp

ADRES

Sprinkelestraat 97 3690 Zutendaal

Contactgegevens

info@aangifte-successie.be

+32 477 18 54 53

Maak nu jouw afspraak

Stel hieronder jouw vragen over nabestaandenzorg en successie/nalatenschap aangifte.

DLP - site door subliweb.be