De vijf risico's van het schrijven van een zelfgeschreven testament
Peter Louwies
19 Dec 2023
Een handige manier om te bepalen wat er met uw bezittingen moet gebeuren nadat u bent overleden, is een testament. Je kunt zelf je testament schrijven, mits het voldoet aan de vormvereisten. Maar dat laatste heeft ook risico’s. We bespreken vijf risico’s die verband houden met eigenhandige testamenten.
1. Problemen met het handschrift of de datering
De wettige erfgenamen zijn de beste plek om uw testament te overdragen.Enkele basisregels over hoe je erfenis wordt verdeeld na het overlijden van je vader of moeder kunnen je emotioneel beïnvloeden. Benadeelde erfgenamen kijken meestal naar het handschrift: Heeft de overledene dit persoonlijk geschreven? Bovendien, is de datum correct? Benadeelde erfgenamen kunnen het handschrift betwisten, wat betekent dat de bevoordeelde legataris de bewijslast draagt. De laatste moet bewijzen dat het inderdaad het handschrift van de erflater is. Dit kan in de praktijk worden bereikt door een beroep te doen op een erkend schriftdeskundige. Dit kan de hele operatie aanzienlijk vertragen.
2. Discussie over de gezondheid van geest en andere gebreken
Het is mogelijk dat benadeelde erfgenamen zo bang zijn dat ze de geestelijke gezondheid van de overledene in twijfel trekken. Bovendien heeft de wet geen definitie voor de term “gezondheid van geest”. Wanneer de erflater lichamelijk of mentaal zwaarlijvig wordt en de angst voor de dood toeneemt, worden veel testamenten opgesteld. Niettemin betekent dat laatste niet dat ze geen rechtmatig testament kunnen opstellen. Als de benadeelde erfgenamen willen bewijzen dat de erflater de gevolgen van zijn acties niet begreep, hebben ze een zware bewijslast. Hetzelfde geldt voor erfgenamen die willen bewijzen dat het testament onder druk werd geschreven of dat er sprake was van zogenaamde erfenisbejaging. Hoe dan ook, dit gegeven zal het hele dossier vertragen en de nodige discussies veroorzaken. Dit kan voor de naasten levenslange problemen en onoplosbare vragen veroorzaken.
3. Het testament gaat verloren
Het is niet altijd een goed idee om een testament in een kast te bewaren of aan een vertrouwenspersoon te geven. Met de jaren kan het testament verloren raken. Denk aan een verhuizing. Bovendien heeft een rechtmatige erfgenaam de mogelijkheid om het testament te vinden en te vernietigen.
Heb je vragen? neem contact op met DLP.
4. Het testament is onuitvoerbaar of onduidelijk
De wetgeving is ingewikkeld. Soms pennen erflaters zaken neer die niet mogen. Zo zijn wettige erfgenamen zoals de huwelijkspartner en kinderen extra beschermd in ons erfrecht. Ze kunnen niet helemaal worden onterfd omdat ze altijd een minimum erfdeel mogen eisen. Conflicten tussen familieleden ontstaan vaak als gevolg van onduidelijke formuleringen in het testament.
5. De fiscale effecten van het testament worden onderschat
Hoeveel iemand moet betalen voor erfbelasting hangt af van wie je nalaat. Hoewel de erflater niet altijd rekening houdt met de gevolgen van het fiscaal staartje, kan het voor degenen die achterblijven met het testament een groot probleem opleveren. Dus geen enkele samenwonende partner profiteert van de laagste successietarieven. Om de vrijstelling van erfbelasting voor de gezinswoning te krijgen, is een onafgebroken samenwoning van drie jaar nodig en een gemeenschappelijke huishouding. De belastingdienst kan je anders beschouwen dan sommige mensen. Nichtjes, neven, tantes en ooms betalen hoge rekeningen, evenals andere familieleden. Bovendien profiteren broers en zussen niet van de laagste prijzen. Wanneer iemand een testament wil schrijven voor een broer of zus, moet hij dit in het achterhoofd houden.