50% goedkoper dan een notaris ->

Erfrecht belgie

Peter Louwies

21 Feb 2024

Erfrecht belgie dlp aangifte nalatenschap

De Belgische wetgeving over erfrecht

Je kunt het Belgische wettelijke erfrecht in zes regels samenvatten. We zullen begrippen zoals orde, graad, kloving en plaatsvervulling systematisch toelichten wanneer we elk van die regels bespreken. We zullen vervolgens een voorbeeld gebruiken om alle grondregels te verduidelijken die de overgang van een nalatenschap bepalen.

Vier verschillende klassen van erfgenamen

Een orde bestaat uit een reeks erfgenamen die dezelfde soort bloedverwantschap (afstamming) delen. Ze sluiten andere erfgenamen samen uit of omgekeerd. Het leeftijdsverschil tussen de erfgenamen en de erflater heeft geen invloed op dit.

Tot de eerste orde behoren alle voorouders, in welke graad ook, ongeacht de methode waarmee de afstamming is vastgesteld. Het gaat vooral om de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Deze categorie omvat ook ongehuwde kinderen. vergelijkbaar met gewone geadopteerde kinderen en hun nakomelingen.

De tweede orde is buitengewoon. Hier zijn de bevoorrechte ascendenten en zijverwanten. Het gaat om de ouders, op voorwaarde dat de broers en zussen worden geroepen tot de nalatenschap. Deze categorie omvat ook geadopteerde kinderen, zoals halfbroers en halfzussen. Deze groep omvat ook familieleden van broers en zussen en halfbroers en halfzussen. Ofwel erven ze zelf of door staking.

Elke bevoorrechte ouder ontvangt in deze volgorde een bepaald deel van de nalatenschap: een kwart van het vermogen. De rest is verdeeld tussen broers en zussen. Bovendien: Als de ouders van de erflater nog leven, erven broers en zussen (of hun nakomelingen) de helft (1/2). Als één van de ouders van de erflater is overleden, erven broers en zussen (of hun nakomelingen) drie vierden (3/4). Als beide ouders sterven, erven ze alles.

De ascendenten behoren tot de derde orde. Als er geen broers of zussen in aanmerking komen voor de nalatenschap, gaat het om de ouders. Andere familieleden die in aanmerking komen, zijn de grootouders of overgrootouders.

Last but not least is er een vierde orde. Het is de rangschikking van de andere familieleden, met name de ooms en tantes, neven en nichten en grootooms en groottantes. Andere dan broers en zussen en hun afstammelingen, zijn het gewone zijverwanten, of alle bloedverwanten tot de vierde graad.

Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen

Naaste bloedverwanten erven eerst

Mechanisme

De orde geeft aan wie de nalatenschap krijgt. Dat betekent nog niet dat elk lid van die groep ook goed zal erven. Degenen die het dichtst bij de overledene wonen, krijgen de erfenis. De graad is de afstand tussen familieleden, in dit geval de erfgenaam en de overledene. Het optellen van de generaties geeft de graad aan. Die optelling is afhankelijk van de lijn. De wet maakt een onderscheid tussen horizontale en verticale lijnen.

Rechte lijn

De familielijn is een voorbeeld van een rechte lijn. Er zijn zoveel graden in de rechte lijn als er generaties tussen mensen zijn. Hier kunnen we weer het onderscheid maken tussen een opgaande en een neergaande lijn. De rechte neergaande lijn gaat van de stamvader naar de zoon, de kleinzoon, de achterkleinzoon en zo verder. In de tegenovergestelde zin loopt een rechte opgaande lijn. Om het anders te zeggen: van een individu naar zijn vader, grootvader, overgrootvader, enz. Er is één generatie tussen ouders en kinderen. We praten dan over de eerste klas. Er zijn twee generaties tussen de grootouders en hun kleinkinderen. We spreken dan over de tweede klas.

Zijlijn

De zijlijn is de opvolging van individuen die uit één gemeenschappelijke stamvader komen en niet van elkaar afstammen. Om de graad te bepalen, moet u naar de gemeenschappelijke stamvader terugkeren. De opgaande lijn van de gemeenschappelijke stamvader begint met de generaties. Daarna wordt u de erfgenaam.

DLP kan jou helpen

Het doel van DLP is om erfgenamen te helpen bij alle fasen van de nalatenschap na het overlijden op een eenvoudige en snelle manier.

We kunnen uw dossier binnen 24 uur in handen nemen om uw aangifte en alle daarmee verbonden procedures te regelen, dankzij ons team van experts in dit gebied en onze diensten op afstand.

Hier kunt u de kosten en voordelen van DLP bepalen: Bekijk de tarieven op https://aangifte-successie.be/tarieven. Er zijn geen administratieve kosten of verborgen extra’s.

Stel uw vragen, geef uw feedback en ontvang hulp

ADRES

Sprinkelestraat 97 3690 Zutendaal

Contactgegevens

info@aangifte-successie.be

+32 477 18 54 53

Maak nu jouw afspraak

Stel hieronder jouw vragen over nabestaandenzorg en successie/nalatenschap aangifte.

DLP - site door subliweb.be