50% goedkoper dan een notaris ->

Erven en je erfenis plannen

Peter Louwies

08 Nov 2023

erven en erfenis plannen vlaanderen, DLP

Erven en erfenisplanning

De “successieplanning” kan worden ondersteund door DLP. Nadenken over het lot van uw vermogen en uw plannen kan erfgenamen vaak veel pijn besparen. Bovendien zijn de successietarieven in België vrij hoog in vergelijking met andere landen. Als gevolg hiervan denken veel mensen vooraf na over de overdracht van hun vermogen.

Maar DLP helpt ook als je net een naaste bent verloren. Op zo’n moeilijke tijd moet je veel papierwerk en formaliteiten afhandelen. De aangifte van nalatenschap kan bijvoorbeeld worden ingevuld door DLP. Wat gebeurt er als er een erfenisschuld is? DLP geeft advies over de beste manier om hiermee om te gaan.

Huwelijkscontract

Als echtgenoten meer willen erven dan de wet voorschrijft, kunnen ze een testament opstellen. Maar een huwelijkscontract is vaak de beste manier om de langstlevende partner te helpen. Een “keuzebeding in het huwelijkscontract” is dus een optie. Als gevolg hiervan stelt u het erfrecht van uw kinderen uit en geeft u uw langstlevende partner de mogelijkheid om te kiezen welke goederen uit uw nalatenschap hij wil behouden. DLP zal verschillende aspecten met u bespreken en uitleggen: het soort huwelijkscontract, de samenstelling van de familie, de leeftijd, het werk van de partners en hun unieke behoeften Bovendien worden de fiscale gevolgen besproken.

Erfovereenkomst

Erfgenamen kunnen soms ruzie maken over een erfenis. DLP zal de gevolgen van eerdere schenkingen op de erfenis bespreken. Om conflicten tussen broers en zussen te voorkomen, kunnen ouders daar nog tijdens hun leven over praten met hun kinderen. Een “globale erfovereenkomst”, ook wel een familiepact genoemd, geeft ouders en erfgenamen de mogelijkheid om openhartig te beoordelen of de schenkingen en voordelen die aan hun kinderen worden gegeven een evenwichtige balans vormen. In het geval dat dit niet het geval is, kunnen ze met een dergelijke overeenkomst afspraken maken om tot een evenwicht te komen. Een “punctuele erfovereenkomst” stelt iemand in staat specifieke afspraken te maken over een generatiesprong, de waarde van een bepaalde schenking of om geen inkorting te vorderen. De notaris kan een erfovereenkomst opstellen door middel van een aantal verplichte formaliteiten.

Schenking tijdens het leven

Jongeren kunnen financiële hulp nodig hebben. Ouders kunnen hun kinderen een schenking doen, maar hoe doen ze dit goed? Volstaat een handgift of moet een schenkingsakte worden opgesteld door een notaris? Is de schenking nog steeds belast aan de erfgenamen? Is het mogelijk om een aanzienlijk deel van uw vermogen te schenken? De notaris zal altijd controleren of een schenking toegestaan is en of deze moet worden gepaard gaan met bepaalde voorwaarden of omstandigheden.

Aangifte van nalatenschap

De successierechten moeten worden betaald door degenen die erven. De belastingberekening moet worden gemaakt op basis van de aangifte van nalatenschap van de erfgenamen. Deze aangifte bevat een inventaris van alles wat de overledene bezat. Het lijkt eenvoudig, maar er zit toch iets achter.

Welke aftrekposten zijn toegestaan? Welke belastingverminderingen of vrijstellingen kunt u verwachten? Welke verklaringen moeten in de aangifte worden vermeld? Hoeveel kost de woning? Er is hulp nodig? Erover praten met DLP. DLP kan u helpen bij het indienen van een juiste aangifte.

Vereffening-verdeling

Hoe lang blijven banktegoeden geblokkeerd? Wat gebeurt er wanneer een erfgenaam de verdeling belemmert? Wat gebeurt er met de huwelijkspartner die nog leeft? Wat erven de kinderen dan? De notaris zal eerlijk en nauwgezet zijn. Het gaat om delicate materie tijdens een moeilijke periode voor de familie.

Een erfenis accepteren of weigeren met behulp van het voorrecht van boedelbeschrijving Het kan gevaarlijk zijn om een erfenis aan te nemen zonder er goed over na te denken. Een erfenis kan naast inkomsten ook schulden bevatten. Daarom zijn er drie mogelijkheden: Je hebt de mogelijkheid om de erfenis in zijn geheel aan te nemen, te weigeren of, als je twijfelt, te accepteren onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Je moet een notaris bezoeken voor de twee laatste opties. Hij zal je helpen bij het kiezen van de juiste manier om op beide oren te slapen.

In de praktijk zullen de banken de rekeningen vereffenen en/of verdelen volgens afgeleverd attest erfrechtopvolging. De onroerende goederen dienen verdeeld en/of verkocht via notariële akte verkoop, zich baserend op het attest erfopvolging. Indien de notaris alle goederen verzamelt om te verdelen moet men rekening houden met een kost van 1% van het vermogen.

Stel uw vragen, geef uw feedback en ontvang hulp

ADRES

Sprinkelestraat 97 3690 Zutendaal

Contactgegevens

info@aangifte-successie.be

+32 477 18 54 53

Maak nu jouw afspraak

Stel hieronder jouw vragen over nabestaandenzorg en successie/nalatenschap aangifte.

DLP - site door subliweb.be