50% goedkoper dan een notaris ->

Hoe weet u of overledene schenkingen gedaan heeft?

Peter Louwies

20 Sep 2023

Hoe weet u of overledene schenkingen gedaan heeft aangifte nalatenschap?

Geregistreerde schenkingen kunnen worden getraceerd. Wat gebeurt er echter als de overledene tijdens zijn leven goederen heeft weggegeven door middel van een hand- of bankgift?

Wie tijdens zijn leven al wil geven, mag dat doen op zijn eigen manier. Maar schenkingen moeten bij het overlijden in rekening worden gebracht. dat, om te controleren of de echtgenoot en de kinderen, de wettelijk beschermde erfgenamen, de rechtmatige behandeling krijgen die ze verdienen. De term voor dat onderdeel is de wettelijke reserve. Het beschikbare deel is het andere deel.

Wanneer een ouder een schenking aan zijn kinderen doet, wordt ervan uitgegaan dat het een “voorschot op de erfenis” is. Het kind moet de waarde van de schenking “inbrengen” in de nalatenschap bij het openvallen van de nalatenschap wanneer de ouder-schenker sterft. omdat deze schenking wordt gebruikt om de erfdelen van elk van de kinderen te verrekenen.

Wanneer een ouder een schenking doet aan zijn kind, moet hij aangeven dat het een schenking is die buiten het erfdeel valt. Het is mogelijk, maar alleen als het “beschikbare deel” van de erfenis wordt gebruikt. De helft van de nalatenschap is beschikbaar voor degenen die kinderen hebben.

Het is mogelijk voor degenen die meer willen geven dan hun eigen kinderen. Hier is een ouder echter ook beperkt tot de helft van zijn nalatenschap, vooral de beschikbare. De hele nalatenschap kan worden geschonken aan degenen die geen echtgenoot of kinderen hebben.

Iemand kan “inkorting” eisen als hij tijdens zijn leven “te veel” heeft geschonken, waardoor zijn echtgenoot of kinderen het minimum krijgen. Wanneer iemand inkorting vraagt, moet hij bewijzen hoeveel het totale vermogen van de overledene waard was. Bovendien moet hij of zij bewijzen dat zijn of haar minimale erfdeel niet is ingenomen door bepaalde legaten of schenkingen in het testament. Het probleem is: Hoe heb je als erfgenaam die informatie gevonden?

Geregistreerde donaties

Regelmatig moeten schenkingen worden geregistreerd. Dat betekent dat de notaris er een akte van maakt. Als dat het geval is, zal die daad ongetwijfeld sporen achterlaten.

Er zal ook schenkbelasting worden geheven op de schenking door de akte te registreren.

Niet geregistreerde schenkingen

Mensen die onroerend goed schenken, moeten altijd een notaris inschakelen. Die zal een akte van schenking opmaken en vervolgens registreren.

Mensen die geld, juwelen of andere waardevolle voorwerpen geven die van hand tot hand kunnen worden overgedragen, kunnen dit echter doen zonder akte. Het is volkomen wettelijk om geen hand- of bankgift te registreren. Het voordeel daarvan is dat schenkbelasting op het moment van de schenking niet moet worden betaald. Op de andere kant begint er vanaf dat moment een fiscale periode die bekend staat als de verdachte periode.

Erfbelasting is niet verschuldigd op de schenking als de schenker binnen die periode overlijdt

Erfbelasting wordt echter nog steeds op de schenking geheven als de schenker binnen die termijn overlijdt. Dit verdachte tijdperk is ingesteld om te voorkomen dat mensen na hun dood nog een groot deel van hun vermogen weggeven om zo belastingen te ontwijken.

De verdachte duur is momenteel drie jaar.Dus een hand- of bankgift kan ongemerkt achterblijven. De schenker en de begunstigde kunnen dit als voordelen beschouwen. Het is niet iedereen zo enthousiast om volledig open kaart te spelen over wat hij kan doen.

Het ontbreken van bewijs van een schenking kan echter ook een probleem zijn. Dat geldt vooral voor de andere erfgenamen, die door deze schenkingen mogelijk ook een deel van hun erfenis kunnen krijgen. Hoe kan je een schenking aantonen die niet wordt aangetoond? In principe moeten alle erfgenamen onverwijld en onverwijld alle informatie geven die mogelijk van belang is voor de vereffening en verdeling van de nalatenschap. Hij moet open kaart spelen als hij of iemand anders goederen van de overledene bezit en aangeven dat hij of iemand anders donaties heeft ontvangen.

Bijvoorbeeld, als een erfgenaam niet tijdig en spontaan meldt dat hij een schenking heeft ontvangen, wordt hij schuldig aan erfrechtelijke heling en krijgt hij zijn aandeel in het geheelde goed niet meer. Als gevolg hiervan is het beter om niet te liegen over een schenking die je hebt gekregen. Iedere erfgenaam kan ook bankrekeningen, belastingaangiftes, levensverzekeringen, kluizen en notariële aktes van de overledene opvragen. Bovendien kunnen ze door een arts een medisch dossier van de overledene laten inzien om te weten hoe de gezondheidstoestand van de overledene was tijdens het maken van beslissingen zoals het opstellen van een testament.

In eerste instantie kan het stellen van vragen aan de andere erfgenamen een dergelijke ‘declaratie’ veroorzaken. Iemand kan worden gedagvaard in de vereffening-verdeling als hij weigert mee te werken of er ontbreken onderdelen om de puzzel te voltooien. Bij de vereffening-verdeling stelt een notaris een boedelbeschrijving op. Die inventaris is bedoeld om bewijs te leveren. Bovendien moeten alle erfgenamen onder ede bewijzen dat ze alle informatie hebben gedeeld en geen zaken hebben verduisterd. Een persoon die een valse eed aflegt, pleegt meineed.

Stel uw vragen, geef uw feedback en ontvang hulp

ADRES

Sprinkelestraat 97 3690 Zutendaal

Contactgegevens

info@aangifte-successie.be

+32 477 18 54 53

Maak nu jouw afspraak

Stel hieronder jouw vragen over nabestaandenzorg en successie/nalatenschap aangifte.

DLP - site door subliweb.be