50% goedkoper dan een notaris ->

Nalaten of schenken, wat kiest u het best?

Peter Louwies

13 Sep 2023

Nalaten of schenken, wat kiest u het best aangifte nalatenschap?

Het wettelijke erfrecht legt de regels op die iedereen die een erfenis wil plannen moet volgen. Het is mogelijk om buiten de lijntjes te kleuren, maar dat kan alleen als al uw erfgenamen het eens zijn. Uw laatste wens zal niet in vervulling gaan als ze hun afspraken nakomen.

Om deze reden is het essentieel om de contouren van het erfrecht te begrijpen, zodat u kunt bepalen binnen welke lijnen u moet kleuren. Dit zijn de fundamentele principes.

Erfenisplanning is niet noodzakelijk.

Voorlopig een geruststelling: Als u geen schenking doet of geen testament opstelt, gaat uw nalatenschap niet automatisch naar de staat. Uw nalatenschap zal volgens de wettelijke regels worden verdeeld onder uw wettelijke erfgenamen als u niets onderneemt.

U kunt uw erfenis niet naar eigen goeddunken plannen.

Minder vermoeiend: Wie denkt dat hij zijn erfenis naar eigen inzicht kan verdelen, komt bedrogen uit. Tijdens je leven heb je de mogelijkheid om alles te doen en laten wat je wilt: U heeft de mogelijkheid om te doneren wat u wilt en uw wensen in uw testament op te nemen. Maar als u sterft, wordt gecontroleerd of u zich tijdens uw leven aan het wettelijke kader gehouden hebt dat het erfrecht u oplegt. Volgens die oefening kunnen de poppen dansen als u buiten de grenzen van uw ‘beschikbare deel’ kleurt.

Je laat meer achter dan je hebt

De “fictieve massa” wordt berekend bij uw overlijden: Dit is de som van alle bezittingen die u op de dag van uw overlijden hebt en alle bezittingen die u tijdens uw leven hebt gegeven.

De fictieve massa wordt gebruikt om te bepalen of een wettelijk beschermde erfgenaam het recht heeft op wat hij verdient.

Er zijn wettelijk beschermde erfgenamen en wettelijke erfgenamen

  • Uw wettelijke erfgenamen zijn uw echtgenoot, in beperkte mate uw wettelijk samenwonende partner en al uw bloedverwanten in op-, neergaande en zijlijn. dus uw ouders, kinderen en broers en zussen.
  • Wettelijk beschermde erfgenamen zijn uw echtgenoot en kinderen. Dat betekent dat het onmogelijk is om ze te vernietigen.
  • Uw wettelijk samenwonende partner heeft geen recht op erfrecht.
  • Uw feitelijk samenwonende partner is geen wettelijk beschermde erfgenaam. Dit betekent dat hij alleen van u zal erven als u daar zelf voor zorgt, bijvoorbeeld door een testament op te stellen.

Wettelijk beschermde erfgenamen kunnen u niet minder geven dan de wet voorschrijft

De “reserve” is het laagste erfdeel dat uw wettelijk beschermde erfgenamen kunnen erven. Het ‘beschikbare deel’ is het restant.

Uw beschikbare deel wordt kleiner naarmate de reserve groter wordt, wat betekent dat u minder vrijheid hebt om een bepaalde erfgenaam meer te geven of een deel van uw erfenis aan iemand die geen erfgenaam is te laten.

Als iemand denkt dat hij zijn erfenis naar eigen inzicht kan verdelen, komt hij bedrogen uit.

**Wat voor soort wettelijk beschermde erfgenamen u nalaat, bepaalt de grootte van de reserve.

  • De echtgenoot van de langstlevende erft minstens het vruchtgebruik op de helft van de nalatenschap. Het vruchtgebruik op de woning en het huisraad is de laagste grens.
  • De helft van de nalatenschap wordt gelijk verdeeld tussen alle kinderen.

Volgens de erfwetten willen ouders alle kinderen gelijk behandelen

Als gevolg hiervan wordt een schenking aan een kind of een andere potentiële erfgenaam beschouwd als een “voorschot op de latere erfenis” volgens deze standaard.

Om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat ze willen bereiken als gevolg van het geven van een schenking, zullen de ouders die een schenking doen, het volgende opnemen in hun akte: het kind voordeel krijgt en meer uit de erfenis geeft (zonder erfdeel) of het kind sneller deel uit de erfenis geeft.

Door buiten erfdeel te schenken, kunnen ouders meer geven aan een van hun kinderen dan aan de andere kinderen. Dat kan echter alleen gebeuren als elk kind ten minste de rechten krijgt die het heeft. Het is onmogelijk voor een kind alles te geven om het andere kind volledig te onterven.

Degenen die iets geven, geven onmiddellijk en onherroepelijk het eigendom af aan de ontvanger.

Daarom wordt een schenking niet vaak beschouwd als een eenzijdige daad van de schenker, maar als een overeenkomst tussen twee partijen.

Het is gegeven. alleen tussen partners. Ze hebben het recht om een eerdere gift terug te draaien. Toch kunt u voorwaarden koppelen aan een schenking. De schenking wordt ontbonden als die voorwaarden niet worden nageleefd.

Een testament kan altijd worden herroepen.

Testamenten zijn altijd het resultaat van de hoogstpersoonlijke wil van de persoon die het ondertekent. Als gevolg hiervan kan een testament nooit samen worden ondertekend door twee individuen, bijvoorbeeld twee echtgenoten. Elk van hen heeft de mogelijkheid om een ‘spiegeltestament’ op te stellen.

Een testament kan op elk moment worden herroepen. Om te voorkomen dat er discussies ontstaan over welk testament het meest recent is of uw laatste wil het beste weergeeft, begint u elk testament het beste door te zeggen dat u ‘al uw vorige wilsbeschikkingen herroept’.

Het testament kan pas worden uitgevoerd als de persoon die het heeft opgesteld overlijdt. De inhoud ervan is tot op heden onbekend. Een testament kan worden geregistreerd. Dat garandeert dat het succesvol zal zijn in het geval dat de opsteller van het testament sterft.

Niemand kan 100% zeker zijn van een schenking of een testament.

Op het moment dat u een schenking doet of een testament opstelt, kunt u nooit zeker zijn dat de schenking kan worden behouden of dat het testament volledig wordt uitgevoerd bij uw overlijden. Omdat wanneer u een schenking doet of een testament maakt, u niet weet hoe uw vermogen zal zijn wanneer u overlijdt. De gelijkheid tussen uw erfgenamen moet worden hersteld door de bijdragen die u tijdens uw leven hebt geleverd. Uw wettelijk beschermde erfgenamen hebben het recht om een “inkorting” te eisen als u tijdens uw leven te veel heeft weggeschonken of uw beschikbare deel in uw testament overschrijdt.

Het is goedkoper om te geven dan te erven.

Erfbelasting wordt betaald door degenen die erven. Die tarieven stijgen geleidelijk, wat betekent dat ze stijgen naarmate de waarde van de erfenis toeneemt.

In principe moet schenkbelasting worden betaald op schenkingen. Dit geldt echter niet voor roerende goederen: Ongeacht de waarde van de schenking, het tarief blijft hetzelfde. De tarieven voor onroerende goederen zijn progressief, maar ze zijn niet zo hoog als de tarieven voor erfbelasting.

Stel uw vragen, geef uw feedback en ontvang hulp

ADRES

Sprinkelestraat 97 3690 Zutendaal

Contactgegevens

info@aangifte-successie.be

+32 477 18 54 53

Maak nu jouw afspraak

Stel hieronder jouw vragen over nabestaandenzorg en successie/nalatenschap aangifte.

DLP - site door subliweb.be