50% goedkoper dan een notaris ->

Wat bepaalt het bedrag aan erfbelasting dat je moet betalen?

Peter Louwies

03 May 2023

Wat bepaalt het bedrag aan erfbelasting dat je moet betalen - dlp aangifte nalatenschap?

Samenvatting

Erfbelasting, of successierechten, wordt berekend op basis van factoren zoals het gewest waar je woonde, het bedrag dat je nalaat en de verwantschap tussen jou en je erfgenamen. DLP is een specialist in successieaangifte en nabestaandenzorg die helpt bij het regelen van de nalatenschap zonder notaris, het bieden van emotionele ondersteuning en het adviseren over (on)roerende goederen. Neem contact op met DLP voor een zorgeloze afhandeling van je successieaangifte en professionele hulp tijdens deze moeilijke periode.

Introductie

De berekening van de erfbelasting, ook wel successierechten genoemd in Brussel en Wallonië, is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn onder andere het gewest waar je woonde op het moment van overlijden, het bedrag dat je nalaat en de verwantschap tussen jou en je erfgenamen. In dit artikel leggen we uit hoe de erfbelasting berekend wordt en hoe DLP je kan helpen bij de aangifte van de nalatenschap zonder notaris.

Factoren die de erfbelasting bepalen

  1. Het gewest waar je woont op het moment van overlijden: als je in de laatste vijf jaar voor je overlijden bent verhuisd, is het gewest waar je het langst hebt gewoond in die periode bepalend.
  2. Het bedrag dat je nalaat: de erfbelasting is progressief en werkt met schijven. Hoe meer je erft, hoe hoger de erfbelasting. De gewesten bepalen vanaf welk bedrag (welke schijf) er een hogere erfbelasting wordt geheven.
  3. De verwantschap tussen jou en je erfgenamen: kinderen, kleinkinderen, ouders en echtgenoten betalen de laagste tarieven. Erfgenamen die geen familie zijn en in een testament zijn aangeduid, betalen hogere successierechten.

Hoe DLP helpt bij het regelen van de nalatenschap zonder notaris

DLP biedt professionele hulp bij de aangifte van de nalatenschap zonder notaris. Hier zijn enkele diensten die DLP aanbiedt:

  1. Nabestaandenzorg: emotionele ondersteuning en praktische hulp bij het regelen van uitvaartdiensten, administratiebeheer en adviseren over eventuele juridische kwesties.
  2. Aangifte successie/nalatenschap: het indienen van een aangifte successie/nalatenschap kan complex en tijdrovend zijn. DLP neemt deze zorg uit handen en zorgt voor een nauwkeurige en efficiënte afhandeling van de successieaangifte.
  3. (On)roerende goederen: DLP zorgt voor een vakkundige schatting van roerende en onroerende goederen en begeleidt je bij de verkoop van (ouderlijke) woningen en de verdeling van de nalatenschap.

Veelgestelde vragen over aangifte nalatenschap zonder notaris

Hoe worden successierechten bepaald?

Successierechten worden bepaald op basis van het gewest waar je woonde op het moment van overlijden, het bedrag dat je nalaat en de verwantschap tussen jou en je erfgenamen.

Op welke verminderingen en vrijstellingen heb ik recht?

Dit hangt af van het gewest waar je woonde en de relatie die je hebt met de erfgenamen. Het is belangrijk om contact op te nemen met een specialist, zoals DLP, om te bepalen welke verminderingen en vrijstellingen op jou van toepassing zijn.

Wat is het successierecht?

Successierecht is een belasting die geheven wordt op de waarde van de nalatenschap die wordt verkregen door erfgenamen na het overlijden van een persoon.

Wanneer doe ik aangifte van nalatenschap?

De aangifte van nalatenschap moet binnen een bepaalde termijn na het overlijden worden gedaan. In Vlaanderen en Brussel is deze termijn 4 maanden, terwijl in Wallonië de termijn 5 maanden bedraagt.

Wie moet successierechten betalen?

De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor het betalen van de successierechten op hun deel van de nalatenschap. Dit kunnen kinderen, kleinkinderen, echtgenoten, ouders of andere erfgenamen zijn die in een testament zijn aangeduid.

Stel uw vragen, geef uw feedback en ontvang hulp

ADRES

Sprinkelestraat 97 3690 Zutendaal

Contactgegevens

info@aangifte-successie.be

+32 477 18 54 53

Maak nu jouw afspraak

Stel hieronder jouw vragen over nabestaandenzorg en successie/nalatenschap aangifte.

DLP - site door subliweb.be