50% goedkoper dan een notaris ->

Welk deel van je erfenis kun je schenken?

Peter Louwies

06 Dec 2023

Schenken erfenis DLP aangifte nalatenschap

Je kunt niet zomaar alles geven aan wie je wil, omdat er wettelijke regels zijn. Je echtgenoot en kinderen hebben het recht op een deel van je vermogen: de “reserve” Het “beschikbare deel” is het restant dat u kunt doneren.

Respecteer de reserve voor uw naasten

De wet zegt dat je naasten minimaal een deel van je erfenis moeten krijgen: je echtgenoot of vrouw, je kinderen… De “reserve” is het laagste erfdeel waarover je niet vrij kan beschikken om te voorkomen dat je je naasten zou benadelen.

De wet biedt een reserve aan u en uw kinderen. De naam van hen is de “reservataire erfgenamen”.

De reserve van de partner

  • De reserve van uw echtgenoot of echtgenote in een huwelijk bestaat uit het vruchtgebruik van de helft van uw nalatenschap, met een minimum van het vruchtgebruik van de huisraad en de woning van het gezin.
  • Er is geen recht op een reserve voor de wettelijk samenwonende partner. Hij erft echter het vruchtgebruik van de woning en de huisraad. Maar een testament kan het recht op nalatenschap beperken of beëindigen. Een testament kan ook het deel van de nalatenschap vergroten, zolang het de reserve van de wettelijke erfgenamen niet beïnvloedt. Je kunt ook een overlijdensverzekering afsluiten waarvan het kapitaal bij overlijden naar je partner gaat.
  • De feitelijk samenwonende partner heeft noch een recht op nalatenschap noch een reserve. Hij erft dus niets, behalve wat anders is bepaald in een testament.

De reserve van de kinderen

Je vermogen is de helft van de totale reserve van de kinderen. Het aantal kinderen bepaalt hoeveel elk kind minimaal moet krijgen.

Eén kind: Het ene kind ontvangt de helft van het vermogen, wat leidt tot twee kinderen in totaal: Drie kinderen krijgen elk een vierde van het vermogen. Vier kinderen krijgen elk een zesde van het vermogen. Elke leerling krijgt een achtste van het vermogen, enz.

Je behoudt dus steeds de controle over de helft van je vermogen, ongeacht het aantal kinderen dat je hebt.

Wat gebeurt er als aan de reserve wordt geraakt?

Zoals gezegd, kun je je vermogen niet naar eigen goeddunken weggeven, vermaken of raken aan het deel dat voorbehouden is aan je echtgenoot, echtgenote of kinderen.

Houd er rekening mee dat je naasten hun deel van de reserve kunnen opeisen ten belope van de voor hen voorbehouden erfrechtelijke reserve in het geval dat je toch aan de reserve zou raken.

Erfgenamen die denken dat ze worden benadeeld, kunnen een aanvraag indienen voor inkorting.

Doen wat je wil met het beschikbare deel

Het beschikbare deel bestaat uit zowel het reservegedeelte als het deel dat u niet kunt betreden, omdat het aan uw echtgenoot en kinderen toekomt. Dat is een aspect van je nalatenschap dat je kunt gebruiken zoals je wilt.

Ongeacht het aantal kinderen dat u heeft, is het beschikbare deel sinds september 2018 gelijk aan de helft van uw vermogen.

Stel uw vragen, geef uw feedback en ontvang hulp

ADRES

Sprinkelestraat 97 3690 Zutendaal

Contactgegevens

info@aangifte-successie.be

+32 477 18 54 53

Maak nu jouw afspraak

Stel hieronder jouw vragen over nabestaandenzorg en successie/nalatenschap aangifte.

DLP - site door subliweb.be